Więc co mi doradzacie....?
Sprzęgło kompresora klimatyzacji
Zwiń
X
-
Sprzęgło kompresora klimatyzacji
Chyba się w mojej skodzinie kończy szprzęgło kompresora klimatyzacji.
W związku z tym pytania: czy ktoś z szanownych forumowiczów wymieniał samo takie sprzęgiełko? Czy można dostać je w oryginale, np. w ASO? Jeśli tak, to jaka jest cena tej części?
Na allegro jest obecnie aukcja z takim sprzęgłem.
Czy ktoś coś wie o tej części? Warto to kupić?
Jak rozbiorę sprężarkę, to co jeszcze warto sprawdzić przy okazji?
-
-
Gość
Parch,
w mojej S1 był problem ze sprzęgłem klimy. Objawiało się to w ten sposób: jak ruszałem z miejsca tak ostrzej (bez pisku oponami) to słuchac było poślizg paska na kole od spręzarki. W jednym zakładzie chcieli mi nawet sprężarkę wymienić !, ale okazao się, że to sprzęgło jest regulowane. Zrobiono mi regulację chyba za 90 pln i od 1,5 roku jest wszystko w porządku.
Podzwon po kilku warsztatch zajmujących się klimą i wybadaj sprawę.
Komentarz
-
Parch, no niestety łożysko do wymiany , zerwane nity.., musisz odwiedzić zakład zajmujący się klima , wymiana łożyska to nie jakaś trudna operacja ale sprężarkę trzeba wyjmować , a więc wypuszczać/odciągać gaz co się wiąże z kosztami . jak jesteś mechanikowaty to sam możesz wyjąć sprężarke , zawieźć do zakładu na wyminę łożyska , ewentualnie sprzęgła. chyba że sie uprzesz i będziesz sam wszystko robił , tylko kup łożysko z dobrej firmy a nie jakieś chińskie badziewie bo zaraz będzisz znów rozbierał. zabezpiecz przewody po wyjęciu sprężarki żeby syfu nie naleciało.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
leszekmw, Nie trzeba niz odkrecac. Jak ktos ma kanal i opusci sobie sprezarke to mozna potem to wszystko rozlozyc. Jedyny problem, to odkrecenie tej sruby na glownej osi kompresora, ale reszta schodzi bez problemowJa wiem, ze wygodniej robi sie na stole warsztatowym :wink:
A co do lozysk, to z tego co kiedys rozgryzalem temat to jest tylko jeden producent tego lozyska, bo to jakis dziwolag firmy SENDEN czy jakos tak
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ParchNa allegro jest obecnie aukcja z takim sprzęgłem
Cena tego sprzęgła w aso jest zaporowa-coś około 1200 pln jak się nie mylę.
Rozmiar łożyska:
35 x 55 x 20
Co do wymiany sprzęgiełka-z kanału,zdjąć osłonę od spodu i boczną prawą.Nie trzeba luzować sprężarki.Można zdjąć koło dla lepszego dostępu lub skręcić w prawo.Ja używałem klucza pneumatycznego.
Komentarz
-
-
...że się wtrącę w temat ...
też muszę sobie zakupić takie sprzęgło.U mnie jestem pewien,że nie działa,bo go tam po prostu NIE MA :shock: Już przy kupnie samochodu klima nie działała,jak podjechałem do mechanika to mi powiedział,że sprężarka się nie załącza,bo nie ma sprzęgiełka.Teraz poluję właśnie na jakieś.
Ktoś się orientuje może jakiej marki/producenta szukać? Na allegro chodzą ok 150-250 zł ,a tutaj kolega Krzycho-63 podał za ok 100zł .Jest jakaś różnica w żywotności ?
PZdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ParchPoza tym sprężarka już strasznie hałasuje.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Gość
ruwado,
buczy czy syczy ? U mnie jak wyłączam auto to przez chwilę słychać syczenie. Z układu klimatyzacji "zchodzi" ciśnienie i dlatego tak słychać. W moim przypadku to normalne (Superb 1)
Komentarz
-
ruwado, może byc taki odgłos z zaworu rozprężnego , ale to raczej rzadko się dzieje.., jak bedzie ciepło to niech ktoś wyłączy silnik a Ty posłuchaj skąd dochodzi ten odgłosO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
ruwado, możliwe że zawór jest czymś zanieczyszczony , jeżeli ten odgłos jest od niego to sądzę że lepiej gdzieś podjechać do serwisu klimy i niech ktoś coś z tym zrobi , wyczyści , ewentualnie wymieni , to nie jest specjalnie droga rzecz , a w razie jego uszkodzenia jak jakieś opiłki czy coś wtym rodzaju pójdą w przewody i dojdą do sprężarki to koszty będą znacznie większe.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Odgrzeje trochę kotleta.
Od jakiegoś czasu dochodziło do mnie dziwne tarcie z pod maski, w chwili obecnej jest to już ciągły szum/buczenie/rzężenie, ciężko to określić.
Dziś miałem chwilę czasu i spojrzałem pod maskę. Okazało się, że dźwięk wydobywa się ewidentnie z okolicy kompresora/sprężarki klimatyzacji.
Zdjąłem nawet pasek wielorowkowy i pokręciłem kołem kompresora, jednak to chodzi cicho i w miarę płynnie, no może przy pierwszym obrocie coś jak by otarło przez moment, ale później cisza.
W obecnych temperaturach sprężarka nie startuję więc ciężko ją sprawdzić pod obciążeniem.
Niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć czy te dźwięki ewidentnie wskazują na łożysko, czy może jest to brak oleju (w czasie jazdy nie słychać aby dźwięk się wzmagał).
Ktoś się orientuję jakie są mniej więcej koszty wymiany tego (chodzi o koszty robocizny, bo łożysko to coś ok 100zł chyba). I co najważniejsze czy długo mogę z tym jeździć? Czeka mnie trasa w najbliższych dniach ok 1200km. A nie chciałbym zostać w trasie bez wspomagania i ładowania akumulatora. :lol: No i z kasą krucho w tym okresie.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
Komentarz